Tuesday, 21 June 2011

~Bila Makan~



Assalamualaikum..skrg mcm2 kite dgr pnyakit yg serang manusia..tbaru pnyakit yg serang area Eropah sana..e-coli?coli?huuu..name tu mmg akn mnimbulkn unsur2 biru d ssetengah pihak..dem.jadi,nk elakkn pnyakit nie bkannye snang mcm petik epal d ladang..tp perlukn usaha yg brterusan..(dh jdik cm pkar ksihatan le plak.)

Jadik anak2,ibu2,bapak2..ari nie ckgu nk ajar beberapa adab atau cara nk makan..haaa..ingat bleh hentam je ke time makan.dduk2 terus mlantak?aisyy,not gud,not gud..babap kang baru taw..kite kalo nk makan neh mesti ikowt atur cara nye gak,xleh men hentam jerp..Jowm kite tgk ape yg msti kite bwat mse kite nk makan,tgh makan dan slpas makan..---->


1. Memastikan makanan daripada sumber halal.
--nie penting..yela,mknan skrg nie xleh caye 100% sgt..kdg2 tu ade lemak b*** la,cicak la,lipas la..yukkss..ilang slera jap.jadik,pastikan makanan yg korang nk makan tu btowl2 bersih dan halal..
*kalo nk makan kt restoran mahal2 skalipown,make sure restoran yg korang pegi tu ade logo HALAL.dan logo tu make sure gak yg btowl2 bukan olok2,ky?



nie yang diiktiraf jakim

pergh,mcm2 logo ade..isy3..

2. Membersihkan tangan.
--nie penting gak nie..make sure tangan korang bersih sblum makan..kalo sy pegi mkan kt mne2,sy akn make sure basuh tngan dlu..wlaupown kdai tu cume ade sabun cap ayam dan bukannye cap dettol atau lifeboy(towl ke eja neh?)..x kesah la,asalkn tngan kite d bsuh..bak kate iklan amy mastura tu,siap dye tnjuk ag cara2 nk bsuh tngan..hargai la sket..huuu..

3. Duduk secara betul. Dilarang makan sambil berbaring atau bersandar.
--haaa..kalo korng nk makan,sile2 la dduk ngann cara yg btowl,ky..DUDUK..diulang,DUDUK..mse makan nie,x perlu la korang nk tnjuk gaya aekrobatik korang tu..x pyah nk baring ke,sandar ke..sy tgk pown x smangat..aisy..

jangan tiru aksi nie..x bagus utk ksihatan.huuu..
4. Berusaha untuk x makan sorang2,tapi sama-sama ngan orang lain walaupun dari kalangan keluarga dan anak korang sendiri.
--kalo bley,korang jgn r makan sorg2..kalo nk makan tu,ajak r famili korang,sdare mare korang,jiran tetangga,kawan2 makan skali..kalo bley la,kalo xleh sudah..huuu..sbb nie bagi eratkn hbungan silaturrahim..kurang2nye,korang ajak mereka yg dk dkat2 tu makan wlaupown cume ajak2 angsa..mne la taw mmber tu blom mkan ag,bley la dye tmpang mkan 2 kaki..kalo dye ckap dye dh knyang xpela..slamat mkanan korg..heee..;p

5. Mulakan dengan bismillah dan doa.
--bnda nie mmg harus korang amalkan..taw x doa sblum makan cmne?haaa..haa..stat nk bkak buku skolah rendah balik tu..isy3..bnda neh antara bnda yg basic msti kite taw..sbb ape kita dianjurkan utk bace bismillah dan doa makan dlu sbelum makan?haa,cer korang check mksud doa sblum makan ngan bismillah tu..

"Ya Allah berkatilah kami pada apa yang telah Engkau rezekikan kepada kami dan jauhkanlah kami dari azab neraka."

Maksudnye,kite nk mntak pada Allah supaya makanan yg kite makan tu diberkati..penting tu..jadi,amal2kn ye pasnie?

6. Makan dengan tangan kanan.
--kite sbgai umat Islam mmg diharuskn bwat ssuatu keje mggunakan tngan kanan..kcuali bnda2 yg kotor,contohnye nk msuk tndas gna kaki kiri,nk basuh najis pown guna tngan kiri..pokoknye,bnda2 yg cenggitu guna tngan kiri ye?tp utk makan,bnda tu bersih lg bgus,jd kite kna guna tngan kanan ye anak2?cer bayangkan kalo korang makan gna tngan kiri..dh r bsuh tu pown gna tngan kiri,makan plak gna tngan kiri...eyyy,yukksss..sile muntah.huuu...


7. Jangan dicaci sebarang makanan.
--korang jgn skali kali caci mkanan tu..wlaupown makanan tu x sdap thap dewa,tp jgn r caci dye..dye x salah,yg salah orang yg masak tu x sdap..ksian kt makanan tu,kcik ati dye..ek?ek?

8. Jangan menghembus di atas makanan yang panas. Tunggulah dengan sabar.
--yg nie mmg ramai yg bwat..sy pown slalu gak bwat..wahaha..nk bwat camne,nk kjar mse..kalo tggu,owg yg nk branak pown dh tbranak..isy3..tp seeloknye tggu la ye?sbb dkatakan dlm hmbusan nafas kite nie,ade kuman2 atau enzim2 yg x elok..kalo korang pg hmbus kt mkanan tu,hbis kna kt mkanan tu..pastu korang mkan plak..mcm mne x kna pnyakit..isy3..

9. Berhenti makan sebelum kenyang.
--ingat 5 perkara,sbelum 5 perkara..igt plak kt lagu raihan tu..haa,korang..kalo makan tu,jgn la ikowtkn nafsu tu sgt..jgn tggu smpai pewot tu dh mcm owg ngandung 5 bulan baru nk bhenti..dikatakan,bila dh sendawa 2x tu,elok2 la bhenti..sbb tu time nk amk mkanan tu,ambk ckit2..kalo x ckup tambah..xdela mmbazir..ye x?ye x?

jgn jadi mcm nie..oh plissss...


10. Menjilat jari.
--hohoho..part nie pling i like..!sy mmg suke bab2 jilat jari neh..klazatan dye x terkire..rse mcm nk jilat jari kaki skali..oppss..bak kate pkcik KFC,sedap hgga menjilat jari..haa,jgn xtaw,dlm islam pown dianjurkan kite jilat jari lpas makan..sbb ape?sbb..kajian sains pown mmbuktikan bahawa celah2 jari kite nie ade byk enzim2 yg baik utk tubuh..jadi,kalo dh enzim tu bek,ape tggu lg?jilat la tngan anda pasnie ye?

11. Membasuh tangan.
--yang nie msti r korang dh taw,kn..xkn r tngan korng yg dh kotor2 tu,korang bley slambe badak sumbu je x bsuh..yukss..mmg xleh blaa r owg mcm nie..huuu..

12. Berdoa dan mengucapkan alhamdulillah..
--yg nie pown sme gak r mcm kt atas sane tu..make sure pasnie korang hafal doa sebelum makan dan lepas makan ye?

13. Mengeluarkan makanan yang terlekat di celah gigi.
--erk..yg nie kalo perlu jer..kalo gigi dye tu x mcm jala di laut,xyah r bersihkan ag..tp sbaiknye,korang bersugi lpas makan,lg tjamin tahap kebersihannye..

Selamat Mencuba..!

11 Org Join Merepek Skali^^:

Botak said...

logo halal bukan penentu sesuatu makanan tu halal., pernah jumpa restoran cina dengan logo halal jakim., restoran ni semua pekerja cina termasuklah tukang masaknya sekali..

hmmmm., camne tu?

anis aneesa said...

urmm..kalo bley,cuba la elakkn tmpat2 makan yg diragui..tu yg lbih elok..^^

selendang merah said...

pastikan bersih dan selamat untuk dimakan bawu makan...logo halal wajid..hehe

anis aneesa said...

@selendang merah:yup..kalo x bersih,sape nk makan..yuxx..hehehe..;p

Bob Merley said...

no halal no makan (=

anis aneesa said...

yerp..utamakan halal..halal tu pnting utk jamin drah dging kita nnt..

M Fizan said...

janji halal..sebab nak jadi darah daging..lepas tu kebersihan.. then kesihatan :)

anis aneesa said...

@M Fizan : yup..btowl2..tpat skali..^^

Umie Nadhirah said...

baiklah cikgu :D

anis aneesa said...

hehehehe..bagus ank murid ckgu neh..^^

zaty said...

kdg2 mknan yg kita mkn tu trcmar sbb tkg msk tak jaga kbrsihan ngn btul.
kita yg nk mkn ni bsuh tgn, dia yg nk msk x bsuh tgn lps kluar tnds.. =.=

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...