Wednesday, 18 January 2012

Culture Shock..Terkejutkah?

Assalamualaikum..hye sume..

Sekarang kalo kita tengok,ramai btol anak2 muda yg berhijrah kuar dari tempat masing2,kn?means,kluar dari kampung la..ada yang pegi sambung blaja,ada yang cari keje,ada gak yang sbb kawin ngan orang luar..mcm2 la..

Tapi kalo korang slalu stalker fb seseorang tu,(nie amalan x bape elok!)kalo korang prasan la,kn..masa dia duduk kat dalam kampung dia,mksudnya zaman skolah la..elok je pemakaian dia,gambar2 yg dye letak kt fb pun sopan je..ala2 pompuan melayu terakhir la..mmg sejuk r mata lelaki memandang.."boleh buat calon bini nie.."

Bila dah mula keluar dari kelompok "kampung" @ dah mula sambung blaja ke, keje ke kat bandar2 besar,kt ctu dah mula nampak perubahan..daripada tudung yang elok tutupi dada,dah terselak sikit..dari pakai baju kurung,dh mula pakai jeans dengan tshirt yg agak ketat..

Pastu bulan seterusnya 'up' lg,dari jeans pg ke legging,tudung ntah kemana,rambut berkarat sbb air kt umah dia berkarat kot..huhu..begitu la seterusnya..situasi mcm ni biasanya orang paggil kejutan budaya @ "culture shock"..persoalannya..kenapa jadi mcm tu??

1) Tengok orang lain bergaya,terasa nak bergaya jugak.
Lumrah manusia,x boleh tgk something yang interesting sikit,mesti ada perasaan mencuba..tgk orang lain pakai baju yang branded,kita pun nk try jugak..tengok orang lain pakai kasut tumit tinggi 2 inci,nk try jugak..tgk orang lain pakai mekap simply ct tebal 4 inci,pun nk try jugak..jd kt sini kita diuji cara berfikir..fesyen yang ketat2,nipis2 tu,betul ke?elok ke?kalo silap perhitungan sikit,habis la kita jadi mangsa fesyen..

2) "Rilex r,kita mesti up to date.."
Bila dah terdedah dengan suasana yang orang2nya sentiasa berfesyen up to date,buat benda2 yang bg mereka modern and style,kita pun boleh terjerumus jugak kalo xde iman yang kuat.pegi clubbing,"style"..pegi disco,"cool"..smoking,"uiyoo"..kalo pakai baju kurung nie kolot,ketinggalan zaman..kalo ada member tegur je "isy,ko ni kolot r pakai baju kurung bagai nie.x up to date langsung.." kalo kita jenis x kesah,lantak la apa orang nak cakap..tp kalo kita jenis ambik kesah apa yang orang lain fikir,susah la..
baju dah cantik,tp pakai legging plak..


Ada macam2 jenis culture shock nie,tapi yang paling nampak dan jelas lagi nyata adalah dari pemakaian kita,sbb dunia zaman sekarang makin canggih,sume benda nak ditunjuk dalam fb..jadi dari situ orang ramai menilai.."eh,budak nie dah bukak tudung?culture shock nie.."sbb tu laman sosial nie ada baik buruknya..buatnya bakal pak mertua tengok kita yang tetiba brubah jd lady gagap II,terus kena reject jadi menantu..kan dah rugi..dah la anak dia encem macam aaron aziz..keh3..

kalo pakai mcm ni,sure ramai yang berebut..=)


So,sume benda ni,atas diri masing2..tepuk dada,tanya selera iman..bertudung bukan penghalan kita nak berfesyen,tapi janganla sampai dilanggar batas2 yang dah ditetapkan..jgn diatas tertutup,tapi di bawah terselak..kan dh x sempurna penutupan aurat kita..

Jadi pendapat korang plak macam mana tentang culture shock nie?pernah berlaku ke kat diri sendiri?boleh share,jgn malu meow..

Have a nice day..=)

7 Org Join Merepek Skali^^:

❤nur' amalina❤ said...

sokong sgt2!! naper lha umat akhir zaman mcm nie? pakai pakaian tpi telanjang. kesian..

kaizen said...

kalo la heliza tu nk kawen dgn sy....

syira rahim said...

kan manis pakai macam heliza tu :)

anis aneesa said...

@kaizen : ahahaha..kalo heliza nk kawen ngan awk,sure sume laki kt mlysia nie frust..=p

@syira rahim : yerp2..manis je kn?sejuk je mata nengok..=)

anis aneesa said...

@❤nur' amalina❤ : yerp..salah 1 tanda dunia makin sampai ke penghujung..jd kita mesti beringat sesama kita la..

Namee Roslan said...

kadang2 kalau ternampak drastic sgt memang lah nampak macam cultural shocked . hehe. jangan drasctic sgt kalau nk berubah pun:)

anis aneesa said...

@namee roslan : yerp..btol tu,sis..perubahan terlalu drastik tu yg menarik prhatian org sekeliling tu,smpai kita di cop cultural shock..jd,brubah la pelan2 tp x lari jauh dari landasan yg baik..^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...