Kalo korang nk taw..kuih nie mmg famez amos giler kt negeri ganung ngan klate neh..pahang pown ade gak ckit2 kna tempiasnye sbb dye pom negeri pntai timur gak..=)
Kuih nie besenye jdik pencuci mulut kitowg..mcm sabun cuci pnggan tu r..ahahaha..jgn caye.=.="
Dye nie ala2 kuih bahulu..cume dye disirami n dimandikan dgn air daun pandan+gula..mmg manis n superb wa cakap sama lu..huhuhu..

Ini kuih bahulu ye anak2..=)
kalo nk taw cara2 buatnye,jowm tgk resipi kt bawah neh..=)
Bahan-bahannya:
- 1kg tepung beras
- 12bj telur ayam
- 500g gula
- 5 helai daun pandan
Cara menyediakannya:
1- Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
2- Panaskan acuan dan sapu acuan dengan minyak kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
3- Tuang adunan tepung ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
ini la nekbat sebelum 'dimandikan'
4- Untuk siranya, masukkan 2 gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih, masukkan nekbat yang telah siap dibakar.

haaa...nie la nekbat selepas disiram ngan air pandan+gula..=)
** 10 sudu besar gula untuk 10 biji kuih nekbat.
Credit imej tu : pakcik google
Credit info to : my mom n MAA..=)
Credit resipi to : blog ganung kite..=)
8 Org Join Merepek Skali^^:
memang best tgk kuih yg tak pernah makan ni hehe.. info baru=)
woihhh...makanan rare nih..bln poce je ade..haha
@rima dania : ehehe..ye2..free2 bley r cuba bwat..cdap..=)
@paih : ehehehe..taw xpe..rugi r kalu dop balik ganu mase bulan pose.ehehehe..=p
kuih yang semalam tu ye..macam penah lak dengar name..hehe..anis buat la dah teringin sgt nak makan..:)
manis2. hehe
@wanie : ehehe..ye2..kalo x silap ade blogger yg baru post psal neh mse sy blogwalking smalam..huhu..wah,boleh2,dtg la ganu..=)
@jue_ilias : ahahaha..mmg r manis..tp bley je kurangkn ckit manisnye..=)
ouhh . nak ase lar jupgi . haha
@jue_ilias : ahahaha..ko sruh ter bwatkn utk ko..
Post a Comment