Monday, 22 August 2011

Sijil Diploma,Degree,Master,Phd tu Penting Ke?

hye all..

ari nie aku nk berbicara ttg golongan mcm aku.wahaha..xdela aku tmasuk dlm golongan nie,tp aku ade kaitannye ckit..tp sebelum tu,aku nk tanya dlu..'PENTING KE PENDIDIKAN TINGGI?'

hoho..ayat mcm pedas..aku rase mcm aku akn diserang bila2 mase lpas kuarkan statement mcm nie..hehe..aku tanya mcm tu adalah kerana beberape sebab..
Antaranya : -

- aku tgk,ramai remaja yg bila diorang masuk IPTA @ IPTS,diorang makin rosak.rosak yg mcm mane?rosak dari segi penampilan,akal,ilmu agama dan sebagainya.contohnya, mula2 pakai tudung.pastu tudung hilang ntah kemana.drpd pakai baju kurung manis ayu ke kuliah kepada pakaian t-shirt dan jeans ketat.drpd malu2 kucing bila nmpak lelaki kpd mesra2 kera bila nmpak lelaki.dan mcm2 lg fenomenanya.

- walaupun student lelaki islam ramai,tp aku tgk cuma segelintir yg ke masjid/surau bila azan berkumandang.selebihnya lebih suka melayan game dota @ fifa @ angry bird kt bilik bersama mmber2 len..

- bila hjung mggu rmai yg memilih utk overnite kt bndar2,tepi2 pantai bersama kawan2 mahupun member2..

okok,cukup situ je dlu.tp itu bukan main point nye.tjuan aku tulis entry nie bukan la sbb aku nk bidas budak2 berpelajaran tggi nie sbb aku sndiri budak U..cuma,aku x brape puas ati bila ade sesetengah manusia yang amat menyanjung tinggi golongan yg smbung blaja lpas SPM dan memandang hina mereka yg x smbung blaja lpas SPM dan memilih utk bekerja.

okey,aku bukan jenis yg mcm tu sbb tu aku bwani buat entry mengutuk sekeras2nye mereka yg demikian.wahh,dh mcm YB dh aku nie.ehehe..tp btol,aku mmg x suke mereka yg mcm nie.ape la dosa mereka yg x smbung blaja tu..hina sgt ke mereka..korang tu bagus sgt ke..korang mane taw,mungkin yg x smbung blaja tu ade sbb dye yg tersendiri knape diorg mcm tu..

example,MAA aku..dye tu hanyalah lpasan SPM n dye bukan dr golongan yg gempak kptusan examnye..TAPI,dye terer ENGLISH n slalu SPEAKING ngan aku.even aku pown ambk mase 2 3 mnit gak nk reply msej dye..keh3..dr mane dye blaja?dye blaja dari ENGLISH SONG..MAA aku nie org seni n dye nie giler muzik..terer men gitar layan lagu2 mat joyah saleh..n dari situ,dye blaja pkataan english n ayat2 mudah english..bagus kn?

and jgn korang ingat,orang yg x smbung blaja nie xde kelebihan dye..kadang2 ADA BUDAK U YANG TAK PERNAH MASUK DAPUR ATAU BAHASA MUDAH : TAK RETI MASAK..yela,dh terbiasa bungkus makanan je masa blaja..kalo masak pown,MASAK AIR,pastu RENDAM MAGGI..kira masak r tu,kn..hohoho..korang gelak r,tp tu la realitinya..malu x malu..nnt korang kawen korang nk bagi laki korang makan ape?makan pasir nasik bungkus ke tiap2 ari?lalu ade yg btanya

"Ek eleh,ko cakap kt orang len,ko pandai ke masak??"


ye,aku mmg x reti msak..aku akui..suatu ketika dulu,aku mmg x ambik port pown pasal bnda2 alah nie sume..sbb pada aku,tugas aku blaja..watpe nk susah2 masak?ye dak?mak aku kn aku ade........tu la aku dulu...jahil bebenor..blajo je tggi2..=.="
Tapi lepas aku jumpa MAA,aku trus malu sendri..rupenye dye pandai masak,malah lg terer dr aku..sebut je nk mam ape,dye bley buat.and aku sbagai kaum hawa,amat rase tercabar bile org mcm dye bley masak..dari situ,aku pun mula blaja..n skrg aku dh pndai gak r masak ckit2 wlaupown x terer..huhu..ok what dari mereka yg x pndai langsung,kn?

aku nak ingatkan..x sume budak x blaja tinggi jahat..n x sume budak blaja tggi baik..aku cakap nie dari pengalaman aku..aku dh jumpe mcm manusia walaupun aku baru hidup 21 tahun atas muka bumi nie.mcm2 rupa dh aku tgk.dan tu la kesimpulan aku..sesetengah manusia nie x reti nk bersyukur..Allah dh bagi kelebihan kt dye,tp dye guna utk kesalahan..contoh,blaja tinggi2 tp hidup dye menipu orang.copy paste asignment,meniru..
tp aku xde r cakap sume budak balaj tggi2 x bagus..ade yg bagus..aku suke,tp bila kejayaan tu senang sangat nak dapat,diorang xkan sedar erti kepayahan..
Sape cakap budak x blaja tinggi xleh kaya@berjaya?
contoh : Tan Sri Syed Mukhtar Albukhari


Korang google nama dye n tgk salasilah dye.dye cume blaja smpai darjah 5 n x pernah masuk U..tp bley jadi antara 1- org terkaya kt malaysia.hebat x?
sbb pepatah ada kata "if there is a will, there is a way"
"di mana ada kemahuan,di situ ada jalan"


Aku rasa aku dh merepek panjang bebenor dh nie.korang mesti x baca habis kn?hehehe..aku dh taw dh..xpe..aku paham..ehehe..cuma satu jela aku nk buat konklusi..
 Orang yang belajar tinggi dilihat akan berjaya,tapi tak mustahil orang yang sebaliknya tak mampu menggoncang dunia..-pepatah anis aneesa
fikirkan dan selamat beramal..=)
 




5 Org Join Merepek Skali^^:

RIMA DANIA said...

kdg2 ada org kata masuk u sbb usaha.. tak masuk u sbb x usaha.. ada org x masuk u boleh bjaya tp ada jugak org yg masuk u dan berjaya dgn kelulusan u..

klu perempuan pulak u ke x u ke bab masuk dapur wajib.. makin meningkat usia makin cetek ilmu masak dan ilmu rumah memang memalukan..

u ke kita x u ke x hehe pokoknya maruah diri perlu dijaga (^^,)

hafizapiz said...

bgus la klu cmtu,yg pntg x kre la blja tggi ke atau sbliknya,yg pntg dyeorg bley survive x gtu??hohoho n spe tu MAA?

anis aneesa said...

@rima dania : ye..yg penting,walau sape pown kite,kite sume adalah same..haba Allah..=)

@hafiz apiz : ye2..MAA tu ehem2 aku r..huuu..

Namee Roslan said...

anis...saya setuju. :) em kadang2 kejayaan ni tak boleh diukur dengan scroll. ok contoh dekat saya lah...saya ada degree di usia 22 tahun. so kira awal juga lah. dan sambung master di usia 23..dan insyaAllah ill get it by my age 25. tp u know what..saya belajar2 tapi saya tak sure sy nk jadi apa.thus ilmu yg sy blaja time degree tu sy tak praktik pun. end up siang malam saya mengadap blog. gehehehhe...teruk kan? so bg saya mmg ..kalau ada scroll x semestinya berjaya and yg xde pelajaran x smstinya tak berjaya :)

anis aneesa said...

@namee roslan : wahhh..awalnye sis dpt dgree..hebat..!urm,btol..sy ambik kos IT..n skrg sy x brape sure nk serius dalam cabang mane sbb IT nie meluas..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...