Friday, 19 August 2011

Melayu makan Melayu..Gini la..

hye all..mntak nk guna aku..entry malam nie bercampur baur.antara sedih,geram,marah..dengan perangai sesetengah manusia yg suka ambik kesempatan atas kelemahan org lain..aku mmg x bley ngan orang yg mcm nie..

al-kisahnye,rumah aku kan tengah renovate..dari kayu ke batu..dh dkat 2 bulan dh..jadi kalo dh renovate,mesti la nk kna wiring eletrik skali..nk psang lampu,kipas..jd,ayah aku pown upah sorg polan nie utk bwat sume nie sbb ayh aku xdela knal sgt sesape dalam kmpung aku yg buat keje2 wiring letrik melainkan si polan nie..maka si polan nie pown dtg r umh..tgk2 ape yg patowt..pastu dye mntak sribu dr ayah aku ngan alasan nk beli barang2 utk buat wiring mcm ibu suis,suis,plug,paip,wayar..ayh aku pown bg r..

ayah aku bukan la seorang yg berpendidikan tggi..n dye seorang yg sgt la baik..kalo org tikam dye dr blakang,dye juz diam n biar jerp..dh jenis dye yg bukan suka cari gaduh ngan orang walaupun makan dalam..smbung cite td,lpas beberape ari dye ambik duit,masih blom nmpak brang yg dye beli.resit pown dye x bg kt ayah aku.

pastu,dye tgk2,n dye cas upah sume skali RM2600..!1 plug 90 hengget.aku dh pelik dh..akak aku pun tanya kawan dye.kawan dye ckap,kalo kt kmpung,1 plug yg 90 hengget tu guna plug baru.mksudnye si polan tu yg beli sume brang2.tp kt cni,sumenye dye guna yg lame.sume suis,plug dye guna yg lame.juz beberape meter wayar letrik baru,beberapa batang paip baru.yg len sume pkai yg lame.so,spatutnye juz 80 hengget 1 plug.aku dh stat x sedap ati.nmpak sngat cekik darah..famili aku dh kecoh dh..n ayh aku,mcm bese,trus diam..tp dlm ati dye,aku taw dye dh pnas ati..

ari last,dye siapkan sume keje..n bila mntak duit ngan ayah aku,ayh aku jz bg 500 hengget..mntak kurang sratus.tu pown si polan tu dh bising.dye fikir ayah aku nk tipu dye.tp dye x sedar yg dye dh tipu kaw2 famili aku..n lepas sehari dye habis buat keje,ari nie(19/8),hbis lampu bahagian dapur,ruang kuarga,ruang tamu dan bilik aku x menyala.ya Allah,dugaan ape la nie.nmpak sgt la dye bwat keje sambil lewa..berdosanya..mak ayah aku diam x terkata..

arghhh,kalo aku x fikirkan aku nie muda,dh lame aku kurang ajar ngan dye..nie la prangai orang melayu.x penah nk tlg bangsa sendiri.dh r buat keje x seberape tu pown dah ponteng pose.5 ari buat keje,5 ari x pose.astaghfirullah..moga allah ampunkan dose dye..

p/s : maafla,entry aku malam nie agak emosional..aku x tahan ngan orang mcm nie..sungguh aku benci..bulan puasa tahun mmg banyak sgt dugaan yg dtg dalam kuarga aku..sekian.=(

12 Org Join Merepek Skali^^:

PaK PiS said...

dugaan semua ni..

nurdani said...

memang tak patut.buat kerja tak ikhlas.dulu pun rumah saya pernah buat renovation.orang tu nak start tipu,nasib baik saya ada background in construction.saya buat measurement sekali dengan harga barang ikut pasaran terkini.so orang tu tak dapat nak tipu

anis aneesa said...

@pak pis : ye..mmg dugaan..=(

@nurdani : yeke?urmm,sy mmg xtaw pape psal letrik sbb sy bukan pakar dlm bidang tu..abg sy ade yg ambk kos letrik dlu..tp dye bukan jenis ambik pduli..hurmm,masalah dalaman..payah kalo famili sendiri xnk ambik pduli..

aimi adilah said...

sabar ye.. org melayu mmg cm 2... bler kite nk maju kn dy... dy wt sambil lewa.. biler kite berurusan dgn org cine or india mereka ckp kite maju kn org bkn melayu.... ermmmm nsb2

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

melayu ni kuat deki :(

Cik Bell said...

tak suka jugak org macam nie..kita bako~~

Wanie said...

kalau bab2 renovate ruma sellau bagi cina buat..huhu..tau la melayu buat keje cane kan <-- kutuk bangsa sendiri lak..keke

anis aneesa said...

@aimi adilah : hurmm,tu la..agak kurang paham ngan prangai org mlayu yg suke tikam kaum sndiri..bile la nk brubah ye?

@hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock : huhuhu..sesetengah nye la..dengki pown x kaya2 gak..

anis aneesa said...

@cik bell : yeahh,bako..bako..huhu..

@wanie : yesss...i agree...sy pown lagi suke kalo upah org cina..wlaupun mahal,tp hasilnye amat memuaskan..diorg lg cermat n utamakan kekemasan..tp kt tganu nie payah nk cari kntraktor cina..wuwuwuwu..

asfira aminuddin said...

takpe babe, die sendiri bwat die sendiri tanggung sbb tipu duit org kan. ayah i pun cam ayah u, kalo org tikam bwat dunno je.

Namee Roslan said...

ee, jahatnya. kalau papa saya dah saman dah. benda ni benda keperluan.kenapa dia buat sambil lewa. cuba kalau ayah kamu pay 2600 tu. mesti lagi sakit...kalau upha cina, tentu sekali elok. bila kita upah melayu sebab nk tolong melayu..macam ni plak jadi. haishh

anis aneesa said...

@asfira aminuddin : yerp..nyampah ngn org cenggitu..hope satu ari nnt dye sedar r..

@namee roslan : huhuhu..tu la,ayh sy tlalu baik..xdenye dye nk saman..ye,cina mmg upah mahal,tp hasil keje dye amat memuaskan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...