Thursday, 22 September 2011

Anak Muda Zaman Sekarang Makin Lembik??

Hye guys..ari nie terbukak ckit pintu ati nk bwat entry yg pnjang2 n mrepek2. bese la,sejak jd student balik neh,bz btol hdup aku..byk benda nk disetelkan..dari jadual yg nk kna susun sndiri,ptptipu lg..mcm2 la.tp tu utk sementara jerp..pasnie,bz gak,tp ngan assignment n projek plak.naseb2..=.="

oppss,tp aku xmau cite psal study aku ari ni sbb nanti korang akan mula mual dan muntah sbb sejak akhir2 nie,entry aku duk sebut pasal study jerp..hehehehe..tp,tajuk kt atas tu bg aku penting bg aku sbb aku tgk bnda nie makin teruk dan melarat.

ari tu,aku pegi majlis syarahan umum yg Tun Mahathir tu.aku mmg admire giler r ngan beliau nie..cara percakapan beliau,betul2 buat aku kagum.dan aku terfikir,ade ke di kalangan generasi muda mcm aku nie yg berfikiran mcm beliau?dalam syarahan tu,beliau duk pesan supaya kita nie THINK OUT OF THE BOX.maksudnye,jgn duk jd katak bawah tempurung sgt la.masalahnya,aku tgk generasi yang seangkatan ngan aku neh,bukannya think out of the box semata-mata,tp jugak terlebih advanced..!

Contoh :
- bila masuk hostel,kena iron baju atas meja/katil.terus post kt FB,"tension bile iron baju atas meja bukan atas iron board! urghhh :|".
Zaman datuk nenek kita blaja dulu,pakai iron yg berat 2 3 kilo tu,xde komplen pon.iron baju skolah beralaskan kain batik atas lantai je.xde komplen pon.silap2,x iron pon baju tu,tp still boleh pegi skolah.kita?sume dh cukup lengkap pon,ade lg yg duk ponteng kuliah......




- bila kena jalan kaki ke kuliah,terus komplen nak motor..bila dah dapat motor,nk kereta plak sbb kalo naik motor,basah kena hujan.bila dapat kereta kancil,nak pulak kereta kereta myvi sbb kancil kecik,x muat nak angkut barang2.mcm tu la manusia,dah dapat betis,nak peha.dah dapat peha,nk plak satu bdan.aisy,bersyukur la,zaman dulu2,atuk nenek kita jalan kaki berpuluh2 kilometer sbb nak pegi sekolah,nak belajar.sanggup redah hujan ribut petir sbb nk dapat ilmu....


- Everyday nak makan sedap2.ari nie nk makan KFC,esok nak pizza,lusa nak McD,tulat nak secret recipe,pastu nak chicken rice shop,pastu bla..bla..bla..silap2 ari bulan,dalam satu sem,juz sekali dua je jejakkan kaki kat cafe.itu pun sbb duit blom masuk.isy3,bersyukurla..dlu mak ayah kite dapat 50sen je buat belanja.kadang2 x makan pun sbb nk simpan duit,nak beli basikal,nak beli baju baru.bersyukur la dengan apa yang ada....
MEMBAZIR ITU AMALAN SYAITANNNN....



- Bila dapat duit, hp baru,laptop baru,baju baru,kasut baru,tudung baru,baju dalam baru.eh,'ter'merepek plak.hehe..nie mmg bnda yg sinonim r ngan student mahupun mereka yg baru2 masuk keje.sume benda nk tukar baru.agaknya kalo la magic tu 50sen sekali guna,habis dengan tubuh2 pun nak yang baru,ye dak?bg student,saat2 duit ptptn masuk tu la yang paling diorang tunggu2..dapat je duit,sehari habis 3 4 ratus beli barang2.x caye?tanya diri sendiri..=p  bila dah masuk hjung2 sem tu,mula la sorang2 makan nasik+telur+kicap+air kosong..tu la,bila duit banyak,belanja sampai x ingat dunia.x fikir dah masa depan nk guna ke x duit tu.tu la yg Tun Mahathir cakap,"think out of the box."


- Bagi budak sekolah zaman skrang plak.dah 'pandai'.cikgu sentuh sikit je,terus report kt mak ayah.yang lg advanced,di balasnya balik kt cikgu tu.pancitkan tayar kereta la,hantar surat ugut la,macam2..mak ayah yg 'cerdik pandai' plak,terus cakap kt cikgu, "see u in the court."wakluu..itu bukan sayang anak namanya,itu rosakkan anak dah..mcm mana la budak2 nie x besar kepala,kalo sikap mak ayah sendiri mcm nie.agaknya mak ayah diorang nie x pernah kena jentik kot mase kecik2 dlu?ataupun,mak ayah zaman skrg nk protes cara didikan datuk nenek zaman dulu2?ini sebenarnya depends pd diri seseorang tu,kesedaran diorang.kalo sayang anak,tangan-tangankan la..kalo x sayang,bek xyah buat anak..ahaks..


- Bila dah habis belajar, ada yang kena masuk PLKN, masa tu bley la dgr budak2 mengeluh..nnt kulit hitam la,makanan x sedap la,xleh tengok tv la,xleh nk ber FB la..macam2..kaki melecet sikit sbb kawad,dah nangis2 nak balik..mcm mane la kalo nnt 1 hari,malaysia tetiba kena serang ngan musuh?agaknya,diorang2 nie boleh hidup x?aisyy,mintak dijauhkan la..



hurmm,banyak lagi sebenarnya yang aku nak komen pasal anak2 remaja yang sebaya ngan aku,tua sikit dari aku,dan lagi muda dari aku..tp,tu la,aku sendiri pun BUKANLAH PERFECT utk mengomen sesuka hati..memang sedih,tp itulah hakikat yang aku tgk skrg..sume contoh tu dari pengamatan aku selama aku hidup,from my experience..aku tak tahu apa akan jadi pada kita kalo kita x ubah sikap kita tu dari sekarang.dan aku pesan nie,bukan utk orang lain je,malah utk diri aku sendiri..aku selalu pesan pada diri aku,bersyukur la ngan apa yang ada..
perasaan jelez of coz la ada..tgk org lain pakai iphone,trase nk jugak..tgk orang lain pakai lappy Apple,nak rasa jugak..tp,selagi PERASAAN SEDAR DIRI tu ada dalam diri,insyaAllah,dapatla control perasaan yang x elok nie..

**entry nie sekadar untuk muhasabah diri,bukan utk menyinggung mana2 pihak.maaf kalo ada yg terasa..hehehe..peace..!=)

5 Org Join Merepek Skali^^:

Namee Roslan said...

baca entry ni buat saya terasa. wwuu sebab saya lemah. lg satu jd macam ni sbb x pernah susah. kalau ada masalah je ada yg tolong usaha tolong selesaikan.

anis aneesa said...

@namee roslan : erkk,huhuhu..nk buat entry nie pown bukan mudah sbb ade yg kna atas btang hidung sendiri..hehehehe..>.<"
tp btolla,ank2 zaman skrg,amat dimanjakan...sangat3...

fiQ'Ra said...

http://fiqracake.blogspot.com/2011/09/contest-im-proud-to-be-muslimah.html

| Irfan Roslee | said...

nice entry..snang citer bdk skarang ni naik lemak..haha

anis aneesa said...

@irfan roslee : ahaha..maseh2..urm,btol2..kemajuan yang menyebabkan budak2 skrg makin manja..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...