Wednesday, 5 October 2011

Mudahnya Student Zaman Sekarang...

Hye all..

Hari nie 5hb and today is my birthday..!so,sila bagi hadiah,ky?hehehe..juz kidding.urmm,semalam,4hb,genap la sbulan aku menapak kt UMP nie.and u know what?bila kt cni,banyak benda yang aku boleh fikir dan bandingkan..idea tu mencurah2 ke ladang gandum. cuma aku kna baiki gaya penulisan aku supaya korang x bosan membacanya..huu..

Ok,today aku nak cakap sikit pasal student.kenapa sejak akhir2 nie aku suka cakap pasal student,remaja and so on?sbb..sejak aku dduk kt ump nie,mcm2 benda aku lalui,aku nampak,aku dengar..jadi benda2 tu buat aku terfikir..alangkah bertuahnya aku sebab aku dapat sambung belajar..walaupun ump nie xla segah nama USM,UM,UPM,UKM,tapi bukan status U tu yang kita cari,right?ada je student U yang gah2 nie buat perangai.not all students from the best university is good.so, dont judge a book by its cover.ouch,ter'speaking' london plak ari nie..hehehe..

Berdasarkan tajuk kat atas,kenapa aku kata jadi student ari nie teramat la mudah and kita mesti bersyukur yang amat sbb kita jd student generasi ari nie,bukan zaman mak bapak kita..?sebabnya.. :

1- Kalo korang tengok, student zaman dulu,sume notes,assignment,projek dan sewaktu dengannya,sumenye kat atas kertas.mostly kena print,kena tulis tangan.kalo korang ada kakak abang yang masuk U,tanya diorg,mcm mana zaman diorg study dlu.msti diorg ckap zaman kita nie bertuah.kenapa??sebab zaman kita semuanya di hujung jari.nota juz print out je.kalau mmber dah print,kita boleh juz fotostat je..assignment plak,juz taip and print out je.nak jawapan?u can juz search,copy and paste from Google.mudah kn?tp budak2 yang type copy paste nie,besenye markah je tggi,tp x reti nk aplikasikan.yela,juz COPY AND PASTE, tapi bukan baca dan nak fahamkan pun.

2- Time daftar subjek. Kalau dulu,student daftar subjek secara manual,pakai pen ngan kertas la.tapi sekarang?sumenye pakai komputer.even nak mohon UPU pun dah secara online skrg.takde lagi sampul surat yang besar sampai kat rumah dan x perlu lagi nak susah2 pegi pejabat pos utk beli stem dan pos surat permohonan.

3- Student zaman skrg nie bertuah sbb almost U ada sediakan kemudahan utk student2 dye.contohnya bas.kalo dulu,bas xla banyak mcm skrg.and bas dulu xde aircond mcm skrg.sumenye guna udara semulajadi.kalo lalu tepi longkang,bau longkang la satu bas.kalo lalu tepi cafe,sure semerbak bau mee kari dalam bas tu.tp student skrg,xde dh nk rse sume tu..yg ada,cuma bau perfume ambe pure(btol ke aku eja) kt dalam bas tu.sejuk mmg la sejuk,tp satu je kelemahan bas yang ada aircond nie,kalo ada student yang angkut buah durian ke,petai ke,atau ada yang kentut yg mmg busuk gilerrr ke,of coz sure ada yg termuntah hijau kt dalam bas tu.ekekeke..(xde saluran udara kuar masuk yg cukup)

4- Kalo dulu, tiap kali nk buat assignment je, cyber cafe kt kolej kediaman mesti penuh ngan budak2..bersesak-sesak..kdg2 tu ada yg komplen sbb komputer x cukup untuk tampung bilangan student.tp skrg?cyber cafe sunyi sepi..malah ade yg dh ttup sbb xde student yg pasang niat pown nk pegi..sume pakat bimbit laptop..yang paling canggih,bawak iPad jer...perghh,aku boleh berangan je kalo nk beli iPad nie,tp masa aku ada mggu orientasi kt UMP sbulan lepas,ade je aku nampak budak2 yg lg junior dr aku bawak iPad dan tayang2 depan sume org mcm dye sorang ada bnda alah tu..adeshh..sabor jelaa...=.="

5- Kalo dulu, sume yang pegi U tu, niatnya cuma nk blaja..nk tolong mak ayah,nk bantu famili..tp skrg, sume boleh masuk U,sampaikan makcik pakcik dh x heran kalo ank2 masuk U..punye la common situasi tu skrg..tp bila bnda nie blaku,maka skrg kebanyakan student bukan masuk U untuk mencari ilmu,tapi adalah mencari SUAMI..btol x?btol x?baik ngaku..=p

mish them..kami student..=)
ada banyak lagi aku nk listkan,tp kesuntukan masa dan keltihan jari jemari menaip adalah faktornya.tapi, btol x ape aku cakap kat atas tu?at least,mesti ada satu dua yang terkena atas batang hidung sendiri,kn?hehehe..jom r share apa pandangan korang..aku taw,most of reader and blogger adalah terdiri dari STUDENT..yeah2..ky2,nak pegi kelas koko plak.bkan coco crunch ky?hehe..papai..salam.^_^

6 Org Join Merepek Skali^^:

aimie amalina said...

hehhehee
perubahan mengikut peredaran zaman =]
dulu susah nak msuk U
owg usaha sungguh2
la ni pakat sume masuk u
ramai yg main2..hayoo
blaja ajin2 taw!
camat ari jadi dea!
may God bless U!=.<

faizlaster said...

macam mane kehidupan di u baru..hehe

Namee Roslan said...

jadi student university sgt seronok sbb bebas. plus kalau buat assgnmet pun main copy2 je tak macam buat kerja sekolah. tp kalau kta buat macam tu, ilmu kita takkan berkembang :)

anis aneesa said...

@aimie amalina : huhuhuhu..btol2..sbb snang sgt nk masuk u,jd rmai yg x reti nk bsyukur..
@faizlaster : huuu..okok jerp..=)
@namee roslan : yerp2..tu mmg penting..=)

bloghok said...

berat3

Nur Syazana Mohammed Sani said...

HAHA . . zana belom merasa lagi laa masok U . . insyaAllah tahun hadapan kalau ad rezeki =)

doa kan zana cemerlang d SPM nanti yer ^^

http://syazanasani.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...